Snel geregeld

Energielabel aanvragen voor een monument

Twijfel je of een energielabel voor een monument nodig is? Het korte antwoord: dat is niet verplicht bij verkoop of verhuur van het pand. Waarom niet? Omdat het historische waarde heeft. Tóch kan verduurzaming van het gebouw wel financieel voordelig zijn.

Energielabel monument

Heb je advies nodig?

Heb je een energielabel nodig? Het geeft je inzicht en handvatten om te verduurzamen. Als lokale energielabel-expert help ik je daarmee graag!
06 – 26 52 46 29
Albert - Energielabel Expert
Albert Energielabel Expert
Monument van 100-200 m²
€ 325,00
Energielabel aanvragen
Monument van 200-250 m²
€ 350,00
Energielabel aanvragen
Monument vanaf 250 m²
€ 375,00
Energielabel aanvragen

Energielabel monument niet verplicht

Een energielabel voor een monument is niet verplicht. Dat is het geval als het een beschermd monument is, volgens de Erfgoedwet, provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

Bij panden die onderdeel zijn van een beschermd dorps- of stadsgezicht, maar geen monumentale status hebben, geldt de verplichting dus wel. Religieuze gebouwen, zoals een kerk, hoeven geen energielabel te tonen bij verkoop of verhuur.

Waarom is een energielabel monument niet verplicht? Een energielabel geeft je inzicht in het verbruik van het gebouw. Je ziet direct hoe zuinig het is en welke verbeteropties er zijn. Maar het houdt geen rekening met de historische waarde van een monument.

Zo komt het ingeschatte verbruik vaak niet overeen met het daadwerkelijke verbruik, omdat dit ook afhankelijk is van bewonersgedrag. Daarnaast ontbreken specifieke adviezen, gericht op panden met monumentale status. Denk aan vroegere bouwtechnieken of materialen die we nu niet meer gebruiken.

Je kunt een monument dus verkopen of verhuren zonder energielabel. Je hoeft een tijdelijk label ook niet om te zetten naar een definitieve versie.

Monumentaal gebouw verduurzamen

Dat een energielabel voor een monument niet verplicht is, wil niet zeggen dat je beter niet kunt verduurzamen. Het tegenovergestelde is waar. Veel eigenaren doen dit juist wel. Het kan verstandig zijn om jouw monument eens onder de loep te nemen. Is het bouwkundig gezien nog in orde? Zijn er verbeteringen die je aan kunt brengen?

Daarbij zijn er natuurlijk wel regels voor panden met monumentale status. Zo mag je vaak het aangezicht niet aanpassen, denk aan zonnepanelen op het dak leggen. Toch zijn er genoeg energiebesparende maatregelen, die je wél kunt nemen. Zoals het plaatsen van elektrische radiatoren.

Het verduurzamen van je monument heeft verschillende voordelen:

  • Een lagere energierekening
  • Betere, warmere (werk)omgeving
  • Bijdragen aan het bereiken van de klimaatdoelen

Ben je eigenaar van een monumentaal gebouw? Dan zijn er subsidies beschikbaar om te verduurzamen. We adviseren je graag over de beste manier om dit aan te pakken. Ook al is het niet verplicht, een energielabel van het monument geeft je wel inzicht in de huidige status. Neem vooral contact met ons op om jouw situatie door te spreken!

Wat kun je verwachten?

Onze werkwijze

Icoon cijfer Afspraak maken

Label aangevraagd? Dan komen we graag bij je langs.

Icoon cijfer Bezoek brengen

In een dagdeel beoordelen we de energiezuinigheid van het gebouw.

Icoon cijfer Label aanmelden

We werken alle gegevens netjes uit en melden het gebouw aan.

Icoon cijfer Label opsturen

Is het energielabel binnen? Dan komt het direct jouw kant op!

Veelgestelde vragen