Snel geregeld

Energielabel aanvragen voor een recreatiewoning

Verkoop of verhuur je een vakantiehuis? Dan heb je een energielabel nodig voor je recreatiewoning. Dat is verplicht. Ook bij advertenties in de media. Bij ons kun je dit snel laten regelen. Binnen één week is het label binnen. Wel zo handig, want vanaf 1 januari 2024 wordt hier actief op gecontroleerd.

Energielabel recreatiewoning

Heb je advies nodig?

Heb je een energielabel nodig? Het geeft je inzicht en handvatten om te verduurzamen. Als lokale energielabel-expert help ik je daarmee graag!
06 – 26 52 46 29
Albert - Energielabel Expert
Albert Energielabel Expert
Appartement tot 50 m²
€ 225,00
Energielabel aanvragen
Appartement van 50-100 m²
€ 275,00
Energielabel aanvragen
Appartement vanaf 100 m²
€ 325,00
Energielabel aanvragen
Huis van 100-200 m²
€ 325,00
Energielabel aanvragen
Huis van 200-250 m²
€ 350,00
Energielabel aanvragen
Huis vanaf 250 m²
€ 375,00
Energielabel aanvragen

Energielabel recreatiewoning verplicht

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Dat geldt ook voor de meeste recreatiewoningen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Je hoeft geen energielabel te hebben voor:

  • Recreatiewoningen die kleiner zijn dan 50 m2. Dat zijn bijvoorbeeld stacaravans of tiny houses.
  • Vakantiewoningen die niet langer dan twee jaar gebruikt worden. Dat zijn bijvoorbeeld noodoplossingen.
  • Vakantiehuizen waar geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen. Dat betekent geen koeling, verwarming of ventilatie bijvoorbeeld.
  • Recreatiewoningen die niet langer dan vier maanden per jaar gebruikt worden én met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanente inwoning. Bijvoorbeeld wanneer je alleen in het hoogseizoen in de ruimte verblijft.
  • Recreatiewoningen die een monumentale status hebben. Bijvoorbeeld volgens de Erfgoedwet, provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

Vanaf 1 januari 2024 wordt actief gecontroleerd op energielabels voor vakantiewoningen. Dat doet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Heb je geen geldig energielabel voor je recreatiewoning? Dan loop je risico op een boete.

De hoogte is afhankelijk van het soort woning dat je bezit. Een vakantiehuis kan een woon- of utiliteitsfunctie hebben. In het BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) geeft je gemeente aan om wat voor gebouw het gaat.

Energielabel recreatiewoning aanvragen

Adverteer je met jouw recreatiewoning in de media? Wist je dat je dan het energielabel van de vakantiewoning ook moet vermelden? Dit is onderdeel van de verplichting. Als je nog geen label hebt, adviseren wij je dit zo snel mogelijk te regelen.

Je kunt bij ons een energielabel aanvragen voor een recreatiewoning. Wij zijn hiervoor gecertificeerd. Binnen één werkdag ontvang je een prijsindicatie. Ga je akkoord, dan maken we een afspraak om langs te komen. Tijdens het bezoek beoordelen het energieverbruik van de woning. Is het goed geïsoleerd? Wek je duurzame energie op? Hoe wordt het op dit moment verwarmd? Je ontvangt het label vervolgens binnen één week.

Het energielabel van je vakantiewoning geeft aan hoe energiezuinig het huis nu is en wat je kunt verbeteren. Als je advies nodig hebt, kun je dat altijd bij ons aangeven. Het energielabel voor een vakantiehuis is tien jaar geldig. Jij kunt weer heel wat zomers grenzeloos genieten van je recreatiewoning!

Wat kun je verwachten?

Onze werkwijze

Icoon cijfer Afspraak maken

Label aangevraagd? Dan komen we graag bij je langs.

Icoon cijfer Bezoek brengen

In een dagdeel beoordelen we de energiezuinigheid van het gebouw.

Icoon cijfer Label aanmelden

We werken alle gegevens netjes uit en melden het gebouw aan.

Icoon cijfer Label opsturen

Is het energielabel binnen? Dan komt het direct jouw kant op!

Veelgestelde vragen